Синтезаторы прямого цифрового синтеза частоты: возможности и ограничения для микроволновой спектроскопии - Алексеев, Е.А. (Радиофизика и радиоастрономия, 2011)
На основе анализа переходных процессов в системах фазовой автоподстройки частоты показано, что широкодиапазонный спектрометр с быстрым сканированием частоты может быть построен с применением синтезаторов прямого цифрового синтеза частоты. Скорость записи молекулярных спектров при этом может быть сопоставима с получаемой с помощью спектрометра
FASSST. Вид и длительность переходных процессов позволяют обеспечить высокоточную частотную модуляцию, что в свою очередь позволяет минимизировать искажения формы спектральных линий и, следовательно, ошибки при измерениях частот. Вместе с тем применение синтезаторов прямого цифрового синтеза не дает никаких преимуществ для спектроскопии когерентного
спонтанного излучения. На основі аналізу перехідних процесів у системах фазового автопідстроювання частоти показано, що широкодіапазонний спектрометр
зі швидким скануванням частоти може бути
побудований іззастосуванням синтезаторів прямого цифрового синтезу частоти. Швидкість
запису молекулярних спектрів при цьому може
бути порівняна з отримуваною за допомогою
спектрометру FASSST. Вигляд і тривалість
перехідних процесів дозволяють забезпечити
високоточну частотну модуляцію, що у свою
чергу дозволяє мінімізувати спотворення форми спектральних ліній і, як наслідок, помилки
у вимірюванні частот. Разом з тим застосування синтезаторів прямого цифрового синтезу не
має жодних переваг у спектроскопії когерентного спонтанного випромінювання. Based on the analysis of transients in the phaselocked
loop, it is shown that a wide-range spectrometer
with fast frequency scan may be constructed
using direct digital synthesizers. Speed of record
of molecular spectra in this case may be comparable
with that of the FASSST spectrometer. Shape
and duration of transients allow to provide highaccuracy
frequency modulation that leads to minimal
distortion of line shape and hence to minimal
frequency determination errors. At the same time,
application of the direct digital synthesizer does not
give any advantage for spectroscopy of coherent
spontaneous emission.