Воздействие землетрясений на режим ультранизкочастотных электромагнитных эмиссий - Довбня, Б.В.; Потапов, А.С.; Рахматулин, Р.А. (Геофизический журнал, 2012)
Виявлено аномальні зміни поведінки геомагнітних пульсацій Рс1 і коливань з резонансною структурою спектра (РСС), що виникають за кілька хвилин до або після землетрусу. В усіх випадках зміни відбувалися слідом за електромагнітним ультранизькочастотним (УНЧ) імпульсом і спостерігалися у вигляді або раптового припинення коливань, або їх різкої інтенсифікації. РСС відображає резонансні властивості іоносфери, які можуть бути істотно модифіковані внаслідок впливу землетрусу на іоносферні шари. Зміни резонансних властивостей можуть також спричинювати різкі зміни у коливаннях Рс1. Передбачається, що ефекти в двох типах емісій (коливання Рс1 і РСС) є наслідком складних процесів у верхній атмосфері, які включають висипання заряджених частинок в іоносферу, викликані взаємодією електромагнітного УНЧ-імпульсу літосферного походження з радіаційним поясом. Anomalous changes in the behavior of Pc1 geomagnetic pulsations and oscillations with the spectrum resonance structure (SRS) occurred a few minutes before or after an earthquake have been found. In all cases the changes happened following the ULF electromagnetic pulse and were observed either as a sudden stop of oscillations, or as their sharp intensification. SRS reflects the ionosphere resonance properties that can be sharply modified due to impact of an earthquake on the ionosphere layers. Changes in the resonance properties can be a reason of the effects in Pc1 s as well. It is supposed that the effects in two types of emissions (Pc1 and SRS oscillations) are the consequence of the complex processes in the upper atmosphere, including precipitation of the charged particles into the ionosphere caused by interaction of ULF electro-magnetic pulse of lithosphere origin with radiation belt. Обнаружены аномальные изменения поведения геомагнитных пульсаций Рс1 и колебаний с резонансной структурой спектра (РСС), возникающие за несколько минут до или после землетрясения. Во всех случаях изменения происходили вслед за электромагнитным ультранизкочастотным (УНЧ) импульсом и наблюдались либо в виде внезапного прекращения колебаний, либо в виде их резкой интенсификации. РСС отражает резонансные свойства ионосферы, которые могут быть существенно модифицированы вследствие воздействия землетрясения на ионосферные слои. Изменения резонансных свойств могут быть также причиной резких изменений в колебаниях Рс1. Предполагается, что эффекты в двух типах эмиссий (колебания Рс1 и РСС) являются следствием сложных процессов в верхней атмосфере, включающих высыпания заряженных частиц в ионосферу, вызываемые взаимодействием электромагнитного УНЧ-импульса литосферного происхождения с радиационным поясом.