Описание условий дифференциации расплавов и растворов в мантии и коре - Усенко, О.В. (Геофизический журнал, 2012)
Розплав є розчином електроліту, а його структура в PT-умовах мантії подібна до структури водного розчину. Запропоновано використовувати характеристики Еh і рН як незалежні параметри, що описують його поведінку за постійних тиску і температури. Детальне відновлення фізико-хімічних взаємодій, що відбуваються в мантії і корі, дає змогу не тільки вирішувати теоретичні завдання, а й істотно локалізовувати місця пошуку родовищ корисних копалин, пов’язаних з магматичними розплавами і гідротермальними розчинами. Melt is a solution of electrolyte and its structure under PT-conditions of the mantle is similar to the structure of water solution. As independent parameters describing its behavior under constant pressure and temperature we propose to use characteristics Еh and рН. Detailed reconstruction of physical-chemical interactions taking place in the mantle and crust permits to solve not only theoretical problems but also essentially localize the sites of search of mineral deposits related to magmatic melts and hydrothermal solutions. Расплав является раствором электролита, а его структура в РТ-условиях мантии сходна со структурой водного раствора. Предлагается использовать характеристики Еh и рН в качестве независимых параметров, описывающих его поведение при постоянных давлении и температуре. Детальное восстановление физико-химических взаимодействий, протекающих в мантии и коре, позволяет не только решать теоретические задачи, но и существенно локализовать места поиска месторождений полезных ископаемых, связанных с магматическими расплавами и гидротермальными растворами.