Результаты палеомагнитных исследований плейстоценовых отложений Приазовья (разрез Ботиево) - Сливинская, Г.В.; Скарбовийчук, Т.В.; Якухно, В.И.; Князькова, И.Л. (Геофизический журнал, 2012)
Виконано палеомагнітні дослідження четвертинних осадових утворень, поширених на території Приазов’я та відібраних у берегових відслоненнях біля с. Ботієве. Стандартну процедуру розмагнічування зразків змінним магнітним полем і температурою, виділення характеристичної компоненти J0n методом Кіршвінк-аналізу використано для отримання вихідних даних для подальших палеомагнітних побудов. Аналіз одержаних результатів дає змогу встановити межу ортозон Матуяма—Брюнес на рівні відкладів мартоноського кліматоліту, в геомагнитній епосі Брюнес виділити принаймні 12 рівнів зміни полярності геомагнітного поля, а в геомагнитній епосі Матуяма — 3 зміни полярності. A paleomagnetic study of Quaternary sedimentary rocks in seaside outcrops near the Botievo villages from the Priazov area has been made. The standard procedure of the samples demagnetization by alternating magnetic field and temperature, the separation of the characteristic J0n component by the method of the Kirshvink analysis were used to acquire the initial data of further paleomagnetic constructions. Analysis of the received results allows to define the Matuyama—Brunhes boundary at the level of deposits of Martanosha stratigraphic horizon, we can find at least 12 reversed polarity intervals in Brunhes Chron and 3 normal polarity intervals in Matuyama Chron. Выполнены палеомагнитные исследования четвертичных осадочных отложений, развитых на территории Приазовья и отобранных в береговом обрыве у с. Ботиево. Стандартная процедура размагничивания образцов переменным магнитным полем и температурой, выделение характеристической компоненты J?n методом Киршвинк-анализа были использованы при получении исходных данных для дальнейших палеомагнитных построений. Анализ полученных результатов позволяет установить границу ортозон Матуяма-Брюнес на уровне отложений мартоношского климатолита, в геомагнитной эпохе Брюнес выделить по меньшей мере двенадцать событий обратной полярности, а в геомагнитной эпохе Матуяма - три события прямой полярности.