Электромагнитное проявление литосферы в СНЧ-ОНЧ-диапазоне - Уваров, В.Н. (Геофизический журнал, 2012)
Стисло проаналізовано сучасний стан досліджень природного електромагнітного поля на поверхні Землі у ННЧ-ДНЧ-дiапазонi. Виконано оцінки співвідношення рівнів полів літосферного та грозового походження. Показано, що рівень електромагнітного поля літосферного походження на декілька порядків менший за рівень поля грозового походження. Обґрунтовано використання квадрупольної антени для виділення сигналів близько розташованих джерел. За високої мікросейсмічності та відсутності інших джерел ці джерела найімовірніше мають літосферне походження. Наведено деякі результати таких вимірів. Розглянуто пасивні методи електромагнітної геофізичної розвідки. Виявлено, що методи, які ґрунтуються на усередненій бiнаризацiї амплітуди природного електромагнітного поля, переважно фіксують його флуктуаційну частину. Brief analysis of the current state of research in natural electromagnetic field at the Earth’s surface in the SLF-VLF range has been conducted. A set of estimations of field levels ratios of lithospheric and storm origin has been made. It has been shown that the level of electromagnetic field of lithospheric origin is several orders of magnitude smaller than that one of storm origin. Justification for the use of a quadruple antenna is made, which distinguishes signals of closely spaced sources. These sources are most likely of lithospheric origin in case of high microseismicity and absence of other sources. Some results of such measurements are given. A brief review and analysis of existing passive methods of electromagnetic geophysical exploration has been conducted. It has been shown that the methods based on the averaged binarization, mainly contain the fluctuating part of natural electromagnetic field. Дан краткий анализ современного состояния исследований естественного электромагнитного поля на поверхности Земли в СНЧ-ОНЧ-диапазоне. Сделаны оценки соотношения уровней полей литосферного и грозового происхождения. Показано, что уровень электромагнитного поля литосферного происхождения на несколько порядков меньше уровня грозового поля. Обосновано использование квадрупольной антенны для выделения сигналов близко расположенных источников. При высокой микросейсмичности и отсутствии иных источников данные источники наиболее вероятно имеют листосферное происхождение. Приведены некоторые результаты измерений. Рассмотрены пассивные методы электромагнитной геофизической разведки. Установлено, что методы, базирующиеся на усредненной бинаризации амплитуды естественного электромагнитного поля, в основном фиксируют его флуктуационную часть.