Использование топографических данных SRTM для расчета поправки за влияние рельефа местности на гравитационное поле - Петровський, А.П.; Федченко, Т.А.; Трачук, А.Ю. (Геофизический журнал, 2012)
Досліджено можливість використання даних топографічного знімання SRTM для розрахунку поправки за вплив рельєфу місцевості на виміряне гравітаційне поле. Наведено загальний огляд топографічного радіолокаційного знімання SRTM, виконано статистичну оцінку точності та вертикальної роздільної здатності SRTM-знімання у зіставленні з наземним геодезичним зніманням. Проаналізовано можливість використання даних SRTM для розрахунку поправки за вплив рельєфу місцевості в гравітаційне поле для різних масштабів гравіметричних знімань. Установлено, що для рівнинних умов місцевості, з перепадом висот не більше 60 м, дані SRTM можуть бути використані для обчислення поправки за рельєф від середньої і дальної зон. The subject of the article is investigation of usage of SRTM topographic data for relief correction evaluation for measured gravitational field. Brief review of SRTM, statistical assessment, comparison of accuracy and vertical resolution ability of SRTM and ground geodetic survey have been represented in article. Analysis of possibility to apply SRTM data for relief correction evaluation for different scales of gravitational survey have been given. It has been found that for the plains terrain, with a height difference of not more than 60 m SRTM data can be used to calculate the correction for the relief of middle and far zones. Исследована возможность использования данных топографической съемки SRTM для расчета поправки за влияние рельефа местности. Приведена общая информация о топографической радиолокационной съемке SRTM. Выполнена статистическая оценка точности и вертикальной разрешающей способности SRTM-съемки в сопоставлении с высокоточной наземной геодезической съемкой. Проанализирована возможность использования данных SRTM для расчета поправки за влияние рельефа местности к гравитационному полю для различных масштабов гравиметрической съемки. Установлено, что для равнинных условий местности, с перепадом высот не более 60 м, данные SRTM могут быть использованы для вычисления поправки за рельеф от средней и дальней зон.