Провідні петротипи гранітоїдів Дійського масиву, їх петрографія, геохімія, типізація та кореляція з гранітоїдами Брненського масиву (Чехія) - Костенко, Н.В. (Теоретичні та прикладні аспекти геоінформатики, 2011)
Наведено раніше не опубліковані результати петрографічних і геохімічних досліджень провідних петротипів гранітоїдів Дійського масиву (Чехія), що структурно входить до складу Богемського серединного масиву. Визначено їх основні породні види. Кількісними методами проведено геохімічне розчленування гранітоїдів на окремі породні групи, встановлено їх територіальну приуроченість до відповідних тектонічних блоків Дійського масиву. Визначено типоморфні елементи геохімічної спеціалізації провідних петротипів гранітоїдів, з’ясовано їх кореляційні взаємозв’язки з породними різновидами Брненського масиву. Приводятся ранее не опубликованные результаты петрографических и геохимических исследований ведущих петротипов гранитоидов Дийского массива (Чехия), который структурно входит в состав Богемского срединного массива. Определены их основные породные виды. По результатам интерпретации геохимических данных количественными методами проведено расчленение гранитоидов на отдельные породные группы с соответствующей территориальной приуроченностью к различным тектоническим блокам Дийского массива. Определены типоморфные элементы геохимической специализации ведущих петротипов гранитоидов, их корреляционные связи с породными представителями Брненского массива. There are given the previously not published results of the petrographical and geochemical studying of the granitoid rocks of the Dyje Massif (Thaya batholith) (Czech Republic) leading petrotypes, which structurally enters into the composition of Bohemian Massif. Their basic rock forms are determined. With quantitative methods is carried out the geochemical breakdown of granitoids to the separate rock groups. There is established their three-dimensional confinement to the specific tectonic blocks of Dyje Massif. Are determined the typical elements of the geochemical specialization of the leading petrotypes. It is carried out the comparison of the rocks of the Dyje and Brno Massifs.