Новые данные о перспективах нефтегазоносности восточной части Азово- Черноморского региона Украины - Левашов, С.П.; Якимчук, Н.А.; Корчагин, И.Н.; Самсонов, А.И.; Божежа, Д.Н.; Якимчук, Ю.Н. (Теоретичні та прикладні аспекти геоінформатики, 2011)
Представлены новые результаты оценки перспектив нефтегазоносности восточной части Азово-Черноморского региона Украины рекогносцировочного характера. Они получены с использованием оригинальной технологии обработки и интерпретации спутниковых данных с целью “ прямых” поисков и разведки месторождений углеводородов (УВ), рудных полезных ископаемых, водоносных коллекторов. Эта технология позволяет оперативно обнаруживать и картировать аномальные зоны типа “залежь нефти” и (или) “залежь газа”, которые обусловлены крупными и средними месторождениями УВ. Анализ полученных данных, а также результаты геоэлектрических исследований на известных месторождениях и перспективных площадях Причерноморского региона подтверждают неоднократно высказанные предположения о перспективах Азово-Черноморского региона в плане поиска и открытия крупных и средних месторождений углеводородов. Целесообразно повысить интенсивность поисковых геолого-геофизических исследований на нефть и газ в этом регионе. Наведено нові результати оцінки перспектив нафтогазоносності східної частини Азово-Чорноморського регіону України рекогносцирувального характеру Вони отримані з використанням оригінальної технології обробки та інтерпретації супутникових даних з метою “прямих” пошуків і розвідки родовищ вуглеводнів (ВВ), рудних корисних копалин, водоносних колекторів. Ця технологія дає змогу оперативно виявляти та картувати аномальні зони типу “поклад нафти” і (або) “поклад газу”, які зумовлені великими і середніми родовищами ВВ. Аналіз отриманих даних, а також результати геоелектричних досліджень на відомих родовищах і перспективних площах Причорноморського регіону підтверджують неодноразово висловлені припущення про перспективи Азово-Чорноморського регіону стосовно пошуку й відкриття великих і середніх родовищ вуглеводнів. Доцільно підвищити інтенсивність пошукових геолого-геофізичних досліджень на нафту і газ у цьому регіоні. The new results of reconnaissance character of the oil and gas prospect assessment of eastern part of Azov-Black sea region of Ukraine are given. They were received with the help of original technology of the satellite data processing and interpretation for the “direct” prospecting and exploration the hydrocarbon (HC) deposits, ore minerals and water-bearing reservoirs are given. This technology allows to find and map operatively the anomalous zones of “oil deposit” and (or) “gas deposit” type, which are conditioned by large-scale and medium size HC deposits. The analysis of received data, as well as the geoelectric studies results on the known deposit and perspective area of Black Sea onshore territory confirms repeatedly voiced suggestions about Azov and Black Sea region perspectives in plan of the finding and openings of large and average hydrocarbon reservoirs. It is reasonable to raise the intensity of prospecting geological-geophysical investigation for oil and gas in this region.