О проблеме фоновой электромагнитно-акустической регуляции сейсмичности: геоинженерный аспект - Шуман, В.Н. (Геофизический журнал, 2013)
Коротко обговорено фізичні передумови, можливості і методи впливу на сейсмічний процес. Згідно із запропонованою Ю. І. Гуфельдом фізико-хімічною моделлю сейсмічності, розв’язок задачі може полягати у впливі на динаміку процесу контрольованих і природних джерел. У рамках відомої концепції дисипативних структур у відкритих нерівноважних динамічних системах розглянуто ефекти фонової акустичної резонансної регуляції їх самоорганізації. Проаналізовано інші актуальні геоінженерні аспекти проблем регуляції і впливу, можливі способи їх розв’язання або переведення у практичну площину, зокрема, алгоритми та технології дії і управління. Physical prerequisites and methods of seismic process impact are briefly discussed. According to physical-chemical model of seismicity proposed by I. L. Gufeld problem solving could be influence of sources both controlled and natural upon their dynamics. Within the limits of the well known concept of dissipative structures in the open unbalanced dynamic systems effects of background acoustic resonance regulation of their self-organization are considered. Some other actual geo-engineering aspects of regulation and impact problems, possible ways of their solution or transfer into practical aspect, in particular algorithms and technologies of influence and regulation are analyzed.