Применение теории графов для оценки связанности землетрясений Крымско-Черноморского региона - Спиртус, В.Б. (Геофизический журнал, 2013)
Введено поняття T- і R-зв’язаності сейсмічних подій і на їх основі запропоновано формалізований критерій суміжності землетрусів. Розглянуто методичні питання виділення зв’язаних подій за допомогою теорії графів. Проведено пробні розрахунки для землетрусів центральної частини Кримсько-Чорноморського регіону. Показано, що в матриці суміжності орграфа відображаються всі значущі періоди активізації сейсмічності 1984, 1990, 1998 і 2009 рр. Для кримських землетрусів 1984 і 1998 рр. виділено ланцюжки зв’язаних подій тривалістю близько 2 років, що підтверджують міграцію подій низького рангу до місця майбутньої великої події. Notions of T- and R-connectivity of seismic events have been introduced and on their base formalized criterion of earthquakes neighborhood has been proposed. Methodic problems of discrimination of interconnected events with the help of graphs theory have been considered. A set of test calculations for the earthquakes of the central part of the Crimean-Black Sea region have been conducted. It has been demonstrated that in the matrix of orgraph contiguity all the significant activation periods al of seismic activity occurred in 1984, 1990, 1998 and 2009 are reflected. For the Crimean earthquakes of 1984 and 1998 the chains of interconnected events have been distinguished about two years long, which confirm the migration of low rank events to the site of future strong one. Введены понятия T- и R-связанности сейсмических событий и на их основе предложен формализованный критерий соседства землетрясений. Рассмотрены методические вопросы выделения связанных событий с помощью теории графов. Проведен ряд пробных расчетов для землетрясений центральной части Крымско-Черноморского региона. Показано, что в матрице смежности орграфа отображаются все имевшие место значимые периоды активизации сейсмичности в 1984, 1990, 1998 и 2009 гг. Для крымских землетрясений 1984 и 1998 гг. выделены цепочки связанных событий продолжительностью около двух лет, подтверждающие миграцию событий низкого ранга к месту будущего крупного.