Структура земной коры северозападного шельфа Черного моря вдоль профиля ГСЗ № 26 - Козленко, М.В.; Козленко, Ю.В.; Лысынчук, Д.В. (Геофизический журнал, 2013)
Виконано роботу з вивчення структури земної кори та верхньої мантії вздовж профілю ГСЗ 26 методами томографічної інверсії сейсмічних хвиль і густинного моделювання. Встановлено складну блокову будову регіону, в формуванні якої активну роль відіграли процеси рифтогенезу. Показано, що Кілійсько-Зміїне підняття та Каркінітський прогин мають різну будову літосфери. Підтверджено типово рифтову будову Одеського розлому та виявлено його нахил у східному напрямку. Результати моделювання свідчать про наявність у межах Каркінітського прогину двох окремих центрів магматичної активності з різним характером перебігу еволюції. The work has been completed on the studies of the Earth crust and upper mantle structure along the DSS profile N26 using the methods of tomographic inversion of seismic waves and density modeling. The studies conducted revealed the complicated block-like structure of the region with riftogenesis processes playing active part in its formation. It has been shown that the Kiliysko-Zmiyine uplift and the Karkinitsky sag have got different lithosphere structure. Typical rift structure of the Odessa fault has been confirmed and its eastward incline has been revealed. The results of modeling give evidence of presence of two separate centers of magmatic activity with different character of evolution course within the limits of the Karkinitsky sag. Виконано роботу з вивчення структури земної кори та верхньої мантії вздовж профілю ГСЗ 26 методами томографічної інверсії сейсмічних хвиль і густинного моделювання. Встановлено складну блокову будову регіону, в формуванні якої активну роль відіграли процеси рифтогенезу. Показано, що Кілійсько-Зміїне підняття та Каркінітський прогин мають різну будову літосфери. Підтверджено типово рифтову будову Одеського розлому та виявлено його нахил у східному напрямку. Результати моделювання свідчать про наявність у межах Каркінітського прогину двох окремих центрів магматичної активності з різним характером перебігу еволюції.