О выборе нулевого приближения при определении сложного контакта - Дубовенко, Ю.И.; Черная, О.А. (Геофизический журнал, 2013)
Запропоновано аналітичні моделі гравітаційного поля та геологічного середовища для горизонтально-шаруватого середовища з кількома густинними межами поділу шарів у нижньому півпросторі. Перша модель являє собою рівняння сили тяжіння, отримане з розгляду нормального потенціалу сили тяжіння у локальному околі поточної точки вимірювань у двовимірному зображенні. Для моделі середовища, на додаток до відомих у теорії інтерпретації потенціальних полів основних класів контактних поверхонь (Нумерова, Остромогильського і Страхова), введено новий клас контактних поверхонь — клас Чорного. Наведено зразки теорем розділення полів для випадку кількох однозв’язних об’ємів і кількох шарів, що не перетинаються (два найпопулярніші початкові наближення середовища) у досліджуваній моделі. Описано новий чисельний підхід до визначення початкового наближення густинного контакту і його асимптот у багатошаровому геологічному середовищі за допомогою кількох “контактних” алгоритмів. Two analytical models of gravity field and geological medium have been suggested for the horizontally layered medium with several density interfaces present in the lower semi-space. The first model is acquired from the equation of gravity derived from 2D consideration of normal gravity potential in a local neighborhood of the measurement points. In addition to wellknown in the theory of potential fields interpretation the main classes of contact surfaces a new medium model is introduced named a Chorny contact surfaces class. The examples of field separation theorems for a case of several one-coherent volumes and several non-crossed layers (two most popular initial approximations of a medium) are given in the model studied. A new numerical approach for definition of the start approximation of density interface and its asymptotes in the multilayered geological medium by means of several “contact” algorithms is given. Запропоновано аналітичні моделі гравітаційного поля та геологічного середовища для горизонтально-шаруватого середовища з кількома густинними межами поділу шарів у нижньому півпросторі. Перша модель являє собою рівняння сили тяжіння, отримане з розгляду нормального потенціалу сили тяжіння у локальному околі поточної точки вимірювань у двовимірному зображенні. Для моделі середовища, на додаток до відомих у теорії інтерпретації потенціальних полів основних класів контактних поверхонь (Нумерова, Остромогильського і Страхова), введено новий клас контактних поверхонь - клас Чорного. Наведено зразки теорем розділення полів для випадку кількох однозв'язних об'ємів і кількох шарів, що не перетинаються (два найпопулярніші початкові наближення середовища) у досліджуваній моделі. Описано новий чисельний підхід до визначення початкового наближення густинного контакту і його асимптот у багатошаровому геологічному середовищі за допомогою кількох "контактних" алгоритмів.