Типізація інновацій в забезпеченні балансу інноваційного розвитку виноробних підприємств - Бондаренко, С.А. (Економічні інновації, 2015)
Пропонується виділяти такі типи інновацій для виноробних підприємств: 1) технологічні: продуктові і процесні; 2) функціональні: маркетингові, організаційно-управлінські, екологічні та соціальні. При цьому технологічні інновації являються первинними, оскільки напряму пов'язані з виробництвом продукції виноробного підприємства. Функціональні інновації, по відношенню до технологічних, є вторинними, і слугують забезпеченню належних умов функціонування виноробного підприємства задля досягнення мети – його інноваційного розвитку. Баланс інноваційного розвитку підприємства можливий лише за умови формування балансу його інноваційної структури, тобто належного співвідношення технологічних і функціональних інновацій. При цьому важливим є формування дієвого інноваційного механізму з відповідним функціональним забезпеченням підприємницьких структур з урахуванням стадій життєвого циклу як самого підприємства, так і конкретних інновацій. It is proposed to allocate these types of innovations to wineries: 1)
technological: food and process; 2) function: marketing, organizational management, ecology and social. In this technological innovation are primary as directly related to the production of products wineries. Functional innovations in relation to technological, are secondary and serve providing adequate conditions for functioning wineries to achieve the goal - his innovation. Balance of innovative enterprise development is possible only if the formation of the balance of its innovative structure, ie the ratio of good technological and functional innovation. An important innovation is the creation of an effective mechanism for ensuring appropriate functional businesses considering life cycle of both the enterprise and the specific innovation.