Интегральная концепция сознания в трансперсональной психологии - Горошко, Ю.Н. (Культура народов Причерноморья, 2007)
Анализируются модели сознания, предложенные ведущими представителями трансперсональной психологии С. Грофом и К. Уилбером. На основе этого разрабатывается интегральная концепция сознания, которая строится на
принципе дополнительности восточных и западных концепций. Предлагаемый
интегральный подход к анализу сознания рассматривается как новая концепция сознания, имеющая не только психологический, но и философский смысл. Аналізуються моделі свідомості, подані провідними представниками транс
персональної психології С. Грофом та К. Уілбером. На основі цього розробляється інтегральна концепція свідомості, яка будується на принципу доповненості східної та західної концепцій. Запропонований інтегральний підхід к
аналізу свідомості розглядається як нова концепція свідомості, маюча не тільки
психологічний, але також і філософський сенс. Analysed the consciousness models suggested by the leading representatives of
transpersonal psychology S. Groff and K. Wilber. On that base the integral conception
of consciousness is working out on the principle of supplement the Eastern and
Western conceptions. The suggested integral approach to the consciousness analyse
is examined as new consciousness conception possessing not only psychological
but also philosophical sense.