Синергетика Крыма в глобальном мире - Крылов, В.С.; Крылов, Д.В. (Культура народов Причерноморья, 2007)
С позиций синергетики проанализированы исторические события, связанные с особым географическим расположением Крыма и оказавшие влияние на ход мировой истории. Эти феномены качественно можно охарактеризовать как типичные особые области динамических процессов развития глобального мира. Некоторые из них можно отнести к аттракторам, странным аттракторам и точкам бифуркации. Так как многие события достаточно полно и подробно описаны, то анализ этих описаний может послужить основой выделения существенных переменных для составления уравнений, которые позволят более детально проанализировать динамику процессов развития глобального мира. З позицій синергетики проаналізовані історичні події, пов'язані з особливим географічним розташуванням Криму і що зробили вплив на хід світової історії. Ці феномени якісно можна охарактеризувати як типові особливі області динамічних процесів розвитку глобального світу. Деякі з них можна віднести до аттракторів, дивних аттракторів і точкам біфуркації. Оскільки багато подій достатньо повно і детально описані, то аналіз цих описів може послужити основою виділення істотних змінних для складання рівнянь, які дозволять детальніше проаналізувати динаміку процесів розвитку глобального світу. From positions of synergetics are analysed the historical events which connected with a special geographical location of the Crimean peninsula and have influenced a course of world history. These phenomena qualitatively possible to characterize, as typical special areas of dynamic developments of the global world. Some of them can be carried to attractors, strange attractors and to bifurcation point. Many events have detailed description and the analysis of these descriptions can form a basis of allocation of essential variables for drawing up of the equations which will allow to analyze dynamics of developments of the global world in details.