Основания ментальности - Плебанек, О.В. (Культура народов Причерноморья, 2007)
Уже достаточно прочно утвердившаяся не только в науке, но и в публицистике категория ментальности до сих пор еще не имеет строгого научного содержания. Первооткрыватели – представители школы "Анналов" (Бродель, Ле-Гофф и др.) и представители культурно-исторического направления в психологии (Л.Леви-Брюль, Леви-Стросс) в начале ХХ века описали менталитет различных обществ как эмпирическую реальность. Но до сих пор, почти век спустя
пока никто не может предложить удовлетворительную концепцию структуры
менталитета. Вже достатньо міцно затверджена не тільки в науці, але і в публіцистиці категорія ментальності до цих пір ще не має строгого наукового змісту. Пер-
шовідкривачі – представники школи "Анналів" (Бродель, Ле-Гофф і ін.) і представники культурно-історичного напряму в психології (Л.Льові-брюль, Льові-Стросс) на початку ХХ століття описали менталітет різних суспільств як
емпіричну реальність. Але до цих пір, майже століття опісля поки ніхто не може
запропонувати задовільну концепцію структури менталітету.