Глубинные процессы и коренные месторождения алмазов - Гордиенко, В.В. (Геофизический журнал, 2013)
Розглянуто процеси утворення й транспортування кімберлітової магми та алмазів у верхній мантії і земній корі. Аналіз відповідає уявленням адвекційно-поліморфної гіпотези. Розглянуто правило Кліффорда. Визначено глибину формування основної генерації алмазів, глибину розміщення первинного джерела магми. Processes of formation and transportation of kimberlite magma and diamonds in the upper mantle and the Earth’s crust have been considered. Analysis corresponds to the ideas of advection-polymorph hypothesis. The Klifford rule has been considered, the depth of the main diamond generation and the depth of primary source of magma have been identified. Рассмотрены процессы образования и транспортировки кимберлитовой магмы и алмазов в верхней мантии и земной коре. Анализ соответствует представлениям адвекционно-полиморфной гипотезы. Рассмотрено правило Клиффорда, определена глубина основной генерации алмазов, глубина первичного источника магмы.