Триботехнические, физико-механические свойства и термическая стабильность нано- и микрокомпозитных покрытий на основе Ti-Al-N - Погребняк, А.Д.; Дробышевская, А.А.; Ильяшенко, М.В.; Кирик, Г.В.; Комаров, Ф.Ф.; Береснев, В.М.; Махмудов, Н.А.; Рузимов, Ш.М.; Шипиленко, А.П.; Тулеушев, Ю.Ж. (Физическая инженерия поверхности, 2010)
В работе представлен краткий обзор результатов по исследованию нанокомпозитных комбинированных покрытий на основе Ti-Al-N/Ti-N/Al₂O₃. С помощью методов: оже-электронной
спектроскопии, ядерных реакций, резерфордовского обратного рассеяния ионов, рентгено-дисперсного микроанализа, растровой электронной микроскопии, рентгено-фазового анализа,
оптической микроскопии, нано- и микротвердости, испытаний на износ по схеме цилиндрплоскость, а также коррозийных испытаний и термического отжига на воздухе до 900 °С обнаружено, что эти покрытия обладают высокими физико-механическими защитными свойствами.
Показано, что эти многослойные покрытия можно использовать как для защиты от внешних
воздействий (твердость, износ, коррозия, температура), так и для восстановления размера изношенных деталей, использующихся в производстве. У роботі представлений короткий огляд результатів по дослідженню нанокомпозитних комбінованих покриттів на основі Tі-Al-N/Tі-N/Al₂O₃. За допомогою методів: оже-електронної
спектроскопії, ядерних реакцій, резерфордівського зворотного розсіювання іонів, рентгено-дисперсного мікроаналізу, растрової електронної мікроскопії, рентгено-фазового аналізу, оптичної мікроскопії, нано- і мікротвердості, випробувань на зношування за схемою циліндр-площина, а також корозійних випробувань і термічного відпалу на повітрі до 900 °С виявлено,
що ці покриття мають високі фізико-механічні захисні властивості. Показано, що ці багатошарові покриття можна використовувати як для захисту від зовнішніх впливів (твердість, зношування, корозія, температура), так і для відновлення розміру зношених деталей, що використовуються у виробництві. In the brief review the results of researches of nanocomposite combined coatings on the basis Ti-AlN/Ti-N/Al₂O₃ are presented. With the help of methods: auge-electron microscopy, nuclear reactions,
rutherford back-scattering of ions, X-ray dispersion microanalysis, scanning electron microscopy,
X-ray phase analysis XRD, optical microscopy, nano- and microhardness, wear tests under the scheme
the cylinder-plane and also corrosion tests and thermal annealing on air up to 900 °С was shown that
these coatings have high physical-mechanical protective properties. It was demonstrated that these
multi-layer coatings can be used as for protection against external effects (hardness, wearing, corrosion,
temperature) and for recovery of the size of worn-out parts operating in industry.