Вивчення механізмів отримання наноструктур оксиду цинку з парової фази - Капустяник, В.Б.; Турко, Б.І.; Лубочкова, Г.О.; Серкіз, Р.Я.; Вознюк, Д.Л.; Лень, Н.В.; Васьків, А.П. (Физическая инженерия поверхности, 2010)
Вперше методом вирощування з парової фази в атмосфері повітря отримано цілу низку різнотипних наноструктур оксиду цинку: нанонитки, наностержні, нанопояси, наногребінці, тетраподи, нанотрубки. Досліджено вплив температури росту, матеріалу підкладки і металічних
частинок-каталізаторів на морфологію наноструктур на основі ZnO. Визначені оптимальні
параметри росту з парової фази для різних типів наноструктур оксиду цинку. Розглянуто механізми утворення і росту наноструктур ZnO. Впервые методом роста из паровой фазы в атмосфере воздуха получено целый ряд разнотипных
наноструктур окиси цинка: нанонити, наностержни, нанопояса, наногребешки, тетраподы,
нанотрубки. Исследовано влияние температуры роста, материала подложки и металлических
частиц-катализаторов на морфологию наноструктур на основе ZnO. Определены оптимальные
параметры роста из паровой фазы для разных типов наноструктур окиси цинка. Рассмотрены
механизмы формирования и роста наноструктур ZnO. The number of manifold zinc oxide nanostructures including nanowires, nanorods, nanobelts, nanocombs,
tetrapods and nanotubes were synthesized for the first time by vapor-phase synthesis at atmospheric
pressure. Effect of growth temperature, substrate material and metal particles of catalyst on
the morphology of ZnO nanostructures has been investigated. The optimal parameters of the vaporphase
growth for different nanostructures have been defined. The mechanisms of ZnO nanostructures
formation and growth were proposed.