Обзор результатов исследований палеомагнитной информативности докембрийских кристаллических пород Украинского щита - Орлюк, М.И.; Орлова, М.И. (Геофизический журнал, 2013)
Подано огляд даних багаторічного вивчення лабораторними методами стабільності й походження природної залишкової намагніченості (ПЗН) докембрійських кристалічних порід Українського щита (УЩ). Узагальнення даних дає змогу вважати докембрійські породи щита перспективними об’єктами для палеомагнітних досліджень. Виконано статистичний аналіз напрямків ПЗН у відслоненнях різноманітних за віком, складом і походженням кристалічних породах щита. Установлено, що всюди в межах щита у відслоненнях з магнітно-стабільною однокомпонентною намагніченістю термозалишкового походження (за лабораторними і мінералогічними критеріями) напрямки ПЗН у сучасній системі координат розподілені нерівномірно і характеризуються значною дисперсією. Найімовірнішим джерелом дисперсії векторів ПЗН у межах розглянутих відслонень кристалічних порід щита є локальна тектоніка, що зумовила переорієнтацію у просторі поверхні первинного намагнічування порід. A review of the data has been conducted of the long-term laboratory methods of studies of stability and origin of natural remanent magnetization (NRM) of Precambrian crystalline rocks of the Ukrainian Shield (USh). Generalization of the data gives weighty arguments for considering the Precambrian rocks of the Ukrainian Shield as promising objects for paleomagnetic studies. Statistical analysis has been made as to directions of NRM in exposures different by their age, composition and origin of crystalline rocks of the USh. It has been found that everywhere within the limits of the Ukrainian Shield in the exposures with magnetically stabile single-component magnetization of thermoremanent origin (according to laboratory and mineralogical criteria) NRM directions in contemporary coordinate system are distributed heterogeneously and are characterized by considerable dispersion. The most probable source of dispersion of NRM vectors within the limits of considered exposures of crystalline rocks of the USh is local tectonics, which produced reorientation within the area of the surface of initial magnetization of rocks. Проведен обзор данных многолетнего изучения лабораторными методами стабильности и происхождения естественной остаточной намагниченности (ЕОН) докембрийских кристаллических пород Украинского щита (УЩ). Обобщение данных позволяет считать докембрийские породы щита перспективными объектами для палеомагнитных исследований. Выполнен статистический анализ направлений ЕОН в обнажениях различных по возрасту, составу и происхождению кристаллических пород щита. Установлено, что повсеместно в пределах УЩ в обнажениях с магнитностабильной однокомпонентной намагниченностью термоостаточного происхождения (по лабораторным и минералогическим критериям) направления ЕОН в современной системе координат распределены неоднородно и характеризуются значительной дисперсией. Наиболее вероятный источник дисперсии векторов ЕОН в пределах рассмотренных обнажений кристаллических пород щита - локальная тектоника, вызвавшая переориентацию в пространстве поверхности первоначального намагничивания пород.