3D магнитная модель Корсунь-Новомиргородского плутона и Новоукраинского массива и ее геологическая интерпретация - Пашкевич, И.К.; Бакаржиева, М.И. (Геофизический журнал, 2013)
Побудовано тривимірну модель верхньої та середньої кори Корсунь-Новомиргородського плутону і Новоукраїнського масиву з використанням карт аномального магнітного поля масштабу 1:200 000, даних гравітаційного моделювання і ГСЗ. Характерна риса Корсунь-Новомиргородського плутону поряд з прямо намагніченими утвореннями габро-анортозитового комплексу — широкий розвиток порід цього комплексу з оберненою намагніченістю, що свідчить про багатофазне їх утворення. Виявлено асиметрію у розподілі магнітних утворень плутону та глибинної будови кори відносно трансрегіональної зони розсуву Херсон—Смоленськ. За даними детальних магнітних карт магнітну модель плутону доповнено напівкільцевими структурами, які підкреслюють індивідуальність розвитку кожного з масивів в його складі і які розглянуто як прототектонічні розломи, пов’язані з багатофазним формуванням плутону. Новоукраїнський масив характеризується розвитком порід різної інтенсивності, намагнічених за напрямком сучасного магнітного поля. Формування масиву тісно пов’язане з великими глибинними зонами розломів і трансрегіональною зоною розсуву Херсон—Смоленськ, які утворюють вузол перетинання в основі кори. Проаналізовано структурне положення великих дайкових поясів долеритів регіону. Показано, що вони формувались у період між становленням Новоукраїнського масиву і Корсунь-Новомиргородського плутону. Three-dimensional model of the upper and middle crust of the Korsun-Novomirgorod pluton and the Novoukrainka massif has been constructed applying the maps of anomalous magnetic field of a scale 1: 200 000, the data of gravity modeling and DSS. A specific feature of the Korsun-Novomirgorod pluton together with directly magnetized formations of gabbro-anorthosite complex is widely distributed rocks of this complex with inverse magnetization that is an evidence of their multiphase origin. It has been also revealed an asymmetry in distribution of magnetic formations of the pluton and of the deep structure of the Earth’s crust as to trans-regional separation zone of Kherson—Smolensk. According to the data of magnetic maps, magnetic model of the pluton has been supplemented by the distinguished semicircular structures that underline the individual character of development of each of the massifs in its limits and are considered as prototectonic faults related to multiphase formation of the pluton. The Novoukrainka massif is characterized by the development of rocks with different intensity, magnetized in direction of contemporary magnetic field. Formation of the massif is strongly related to large deep fault zones and trans-regional separation zone Kherson-Smolensk, which form an intersection knot at the base of the crust. Structural position of large dyke dolerite belts of the region has been analyzed showing that their formation occurred in the period between establishment of the Novoukrainka massif and the Korsun-Novomirgorod pluton. Построена трехмерная модель верхней и средней коры Корсунь-Новомиргородского плутона и Новоукраинского массива с использованием карт аномального магнитного поля масштаба 1:200 000, данных гравитационного моделирования и ГСЗ. Характерная черта Корсунь-Новомиргородского плутона и прямо намагниченных образований габбро-анортозитового комплекса - широкое развитие пород этого комплекса с обратной намагниченностью, что свидетельствует о многофазном их образовании. Установлена асимметрия в распределении магнитных образований плутона и глубинного строения коры относительно трансрегиональной зоны раздвига Херсон-Смоленск. По данным детальных магнитных карт магнитная модель плутона дополнена полукольцевыми структурами, которые подчеркивают индивидуальность развития каждого из массивов в его составе и рассматриваются как прототектонические разломы, связанные с многофазным формированием плутона. Новоукраинский массив характеризуется развитием пород разной интенсивности, намагниченных за направлением современного магнитного поля. Формирование массива тесно связано с большими глубинными зонами разломов и трансрегиональной зоны раздвига Херсон-Смоленск, которые образуют узел пересечения в основе коры. Дан анализ структурного положения крупных дайковых поясов долеритов региона. Показано, что они формировались в период между становлением Новоукраинского массива и Корсунь-Новомиргородского плутона.