Аэродинамическая оптимизация лопаточных аппаратов турбин: подходы, методы, результаты - Ершов, С.В.; Яковлев, В.А. (Проблемы машиностроения, 2012)
Рассматриваются вопросы аэродинамической оптимизации ступеней паровых и газовых турбин. Дана постановка задачи, кратко описаны метод и технология расчетных исследований, базирующаяся на использовании трехмерных моделей расчета вязкого течения в проточных частях турбомашин. Приведены результаты исследований по аэродинамическому совершенствованию лопаточных аппаратов ступеней паровых и газовых турбин. Розглядаються питання аеродинамічної оптимізації ступенів парових і газових турбін. Надана постановка задачі, коротко описані метод і технологія розрахункових досліджень, що базується на використанні тривимірних моделей розрахунку в’язкої течії в проточних частинах турбомашин. Наведено результати досліджень з аеродинамічного удосконалення лопаткових апаратів ступенів парових і газових турбін. Questions of aerodynamic optimisation of steam and gas turbine stages are considered. The problem statement is given; the method and the technology of computational investigations, which is based on using three-dimensional models of viscous flow in turbomachinery flowpaths, are described. Results of specific studies on aerodynamic improvement of bladings of steam and gas turbine stages are presented.