Оценки рисков при эксплуатации объектов газотранспортной инфраструктуры - Соловей, В.В.; Зевин, Л.И.; Инкулис, В.В. (Проблемы машиностроения, 2013)
Рассматривается методика оценки рисков, возникающих при эксплуатации опасных сложных технических объектов, к которым относится газотранспортная система Украины. Для решения проблемы расчета вероятностей аварий в системах, содержащих большое число единиц взаимодействующих элементов, предлагается специализированный объектно-ориентированный подход. Применение этого подхода на практике позволяет ускорить разработку предметного инструментария для определения и анализа рисков с целью повышения техногенно-экологической безопасности газотранспортной системы. Розглядається методика оцінки ризиків, що виникають при експлуатації небезпечних складних технічних об'єктів, до яких належить газотранспортна система України. Для розв'язання проблеми розрахунку імовірностей аварій у системах, що містять велику кількість одиниць взаємодіючих елементів, пропонується спеціалізований об'єктно- орієнтований підхід. Застосування цього підходу на практиці дозволяє прискорити розробку предметного інструментарію для визначення й аналізу ризиків з метою підвищення техногенно-екологічної безпеки газотранспортної системи. The article presents a method for evaluating risks related to operation of complex dangerous technical objects, such as gas transmission system of Ukraine. A specialized object-oriented approach is proposed for solving the problem of calculating probabilities of emergencies in systems containing large number of interacting elements. Practical application of this approach allows for speeding up the development of domain-specific instruments for defining and analyzing risks that improve the technogenic and ecological safety of gas transmission system operation.