Механізми біологічної активності низькоінтенсивного радіочастотного випромінювання - Чехун, В.Ф.; Якименко, І.Л.; Цибулін, О.С.; Сидорик, Є.П.; Кириленко, С.Д. (Вісник НАН України, 2016)
Огляд присвячено аналізу експериментальних даних щодо біологічних ефектів низькоінтенсивного радіочастотного випромінювання. Наявні на сьогодні результати досліджень свідчать про те, що радіочастотне випромінювання нетеплових інтенсивностей, взаємодіючи з іонами і локальними зарядами макромолекул, може потенційно впливати на рівень метаболізму клітини, активізувати вільнорадикальні та пероксидні процеси, пригнічувати активність ензимів антиоксидантного захисту, призводити до окисного ушкодження ДНК. Наведені дані дають змогу класифікувати низькоінтенсивне радіочастотне випромінювання як стресовий/оксидативний чинник для клітини. Обзор посвящен анализу экспериментальных данных о биологических эффектах низкоинтенсивного радиочастотного излучения. Существующие на сегодня результаты экспериментальных исследований указывают на то, что радиочастотное излучение нетепловых интенсивностей способно взаимодействовать с ионами и локальными зарядами молекул, потенциально оказывая влияние на уровень метаболизма клетки, может активизировать свободнорадикальные и перекисные процессы, подавлять активность энзимов антиоксидантной защиты, приводить к окислительному повреждению ДНК. Приведенные данные позволяют классифицировать низкоинтенсивное радиочастотное излучение как стрессовый / оксидативный фактор для клетки. This review aims to analyze experimental data on biological effects of radiofrequency radiation. Recent experimental data indicate that the low-intensity radiofrequency radiation is able to interact with ions and local charges of molecules, potentially affects cell metabolism, leads to activation of free radical processes, accompanied by activation of peroxide processes, changes activity of antioxidant defense enzymes, and causes oxidative damage to DNA. These data allow to classify low-intensity radiofrequency radiation as an oxidative stress-factor for living cell.