Керамічні паливні комірки (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 21 жовтня 2015 р.) - Бродніковський, Є.М. (Вісник НАН України, 2016)
Керамічні паливні комірки є екологічно безпечними і високоефективними
пристроями для перетворення хімічної енергії палива та окисника на електричну і теплову. Основним матеріалом для їх виготовлення є стабілізований у кубічній фазі діоксид цирконію. Україна має значні поклади цирконієвих руд та потужний інтелектуальний наробок у цій сфері, тобто фактично все необхідне для організації високотехнологічного виробництва
енергогенеруючих потужностей на основі керамічних паливних комірок. У статті наведено стислий огляд наукових здобутків нашої команди та перспектив розвитку цього напряму в енергетиці України. Твердооксидные топливные элементы являются экологически безопасными и высокоэффективными устройствами, которые преобразовывают химическую энергию топлива в электрическую и тепловую. Основным материалом для их производства является стабилизированный в кубической фазе диоксид циркония. Украина имеет большие запасы циркониевых руд и значительный интеллектуальный задел в этой области, то есть фактически все необходимое для организации высокотехнологического производства энергогенерирующих мощностей на основе твердооксидных топливных элементов. В статье приведен краткий обзор результатов работы нашей команды и перспектив развития этого направления в энергетике Украины. Solid oxide fuel cell (SOFC) is environmentally safe device that high-efficiently (~90 %) converts the chemical energy of
fuels into electricity and heat. Base material for manufacturing of SOFC is zirconia oxide stabilized in cubic phase.
Ukraine has the largest deposit of zirconia minerals in Northern Hemisphere and experience for manufacturing of SOFC,
in fact everything to organize high technological production of electrogenerators based on SOFC. This article gives short
review of the scientific results of our team and the prospect of development of energetics of Ukraine.