Супутниковий агромоніторинг в Україні (перспективи участі в європейських програмах) - Куссуль, Н.М.; Шелестов, А.Ю.; Колотій, А.В.; Лавренюк, М.С.; Бутко, І.М. (Вісник НАН України, 2016)
У контексті міжнародної співпраці та перспектив участі України в європейських програмах проаналізовано сучасний стан досліджень у сфері прикладних проблем дослідження Землі. З метою вирішення проблеми обробки
великих об’ємів геопросторових та супутникових даних українські науковці розробили нові методи, на основі яких було створено високоефективні
інформаційні технології глибинного навчання та аналізу даних, що сьогодні використовуються в багатьох міжнародних проектах. За результатами міжнародного симпозіуму з питань супутникового агромоніторингу
Joint Workshop on Information Needs in Crop Monitoring (22—23 жовтня 2015 р., Київ) відкриваються нові перспективи євроінтеграції української науки у сфері дослідження Землі та прикладних сервісів супутникового моніторингу. В контексте международного сотрудничества и перспектив участия Украины в европейских программах проанализировано современное состояние исследований в сфере прикладных проблем исследования Земли. С целью
решения проблемы больших объемов геопространственных и спутниковых данных украинские ученые разработали новые методы, на основе которых были созданы высокоэффективные информационные технологии глубинного обучения и анализа данных, используемые во многих международных проектах. По результатам международного симпозиума по вопросам спутникового агромониторинга Joint Workshop on Information Needs in Crop Monitoring (22—23 октября 2015 г., Киев) открываются новые перспективы евроинтеграции украинской науки в сфере исследования Земли и прикладных сервисов спутникового мониторинга. In this article, the current state of researches held in Ukraine in the field of applied problems of Earth studies is analyzedwith orientation to international cooperation and participation in European programs outlooks. The main scientificproblem is the large amount of geospatial and satellite data, for processing of which, modern methods and technologies of deep machine learning need to be developed. Methods originated by Ukrainian scientists let to create highly effective information technologies of deep learning and data analysis that have found an application both in Ukraine and in international projects. Current achievements supported by powerful cooperation with European partners open new outlooks for European integration of Ukrainian science in the field of Earth studies and applied services of satellite monitoring.