Методология оценки возможности спонтанного выделения сорбированного метана из угольного пласта - Минеев, С.П.; Прусова, А.А.; Кочерга, В.Н.; Потапенко, А.А. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2014)
У роботі розглянуто методологію спонтанного виділення метану в забій виробки з пласта. Інтенсивне виділення метану відбувається за рахунок мимовільного переходу в привибійній ча-стини пласта сорбованого газу у вільний. Показана можливість реалізації ланцюгового процесу спонтанного виділення метану з вугільного масиву в забій виробки. The paper considers the methodology of spontaneous release of methane into the face of the bank groove. Intense release of methane is due to spontaneous transition in the bottom hole of the sorbed gas bank in free. The possibility of realization of a chain process sponta-neous release of methane from the coal into the face of the array out-put.