Особенности оседания горного массива над выработанным пространством угольного пласта - Кулибаба, С.Б.; Рожко, М.Д.; Крижановская, Л.Н. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2015)
Проаналізовано характер локалізації зони повних зрушень над розроблюваним вугільним пластом. Показано, що висота цієї зони визначається мінімальним з двох лінійних розмірів виробленого простору пласта. На основі аналізу експериментальних даних встановлено нову залежність відносного осідання масиву в зоні повних зрушень від цього параметра. Localization parameters for the zone of complete movement above the mined coal seam are analyzed. It is shown that the height of this zone is defined by the lower of two linear dimensions of the seam open area. Based on the analysis of experimental data a new relative rock mass subsidence variation with this parameter in the zone of complete movement is determined.