Разработка эффективных мер борьбы с газодинамическими явлениями при отработке угольных целиков - Канин, В.А.; Ходырев, Д.И.; Ходырев, Е.Д. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2015)
Розглядаються особливості розподілу сил гірського тиску при відпрацьовуванні вугільних ціликів і методи оцінювання їх напружено-деформованого стану (НДС). На основі узагальнення результатів досліджень НДС ціликів при вийманні вугілля рекомендовано заходи їх безпечного відпрацювання. Features related to rock pressure distribution when working coal pillars and methods for estimation of their stress-deformed state (SDS) are described. Based on generalization of the results of research into SDS of pillars in coal winning measures for their safe working are recommended.