Исследование степени изменчивости свойств угольных пластов и вмещающих пород - Киселев, Н.Н.; Радченко, А.Г. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2010)
Розглянуто результати досліджень ступеню мінливості ряду властивостей викидонебезпечних вугільних пластів та вміщуючих порід на трьох рівнях: мікро-, мезо- та макрорівні. На конкретних прикладах показано, що вірогідність та частота раптових викидів вугілля та газу расте зі збільшенням ступеню неоднорідності, ступеню мінливості ряду параметрів, що характеризують властивості та стан вугільних пластів. The results of research into the variations of a number of properties of outburst-prone coal seams and enclosing rocks at three levels: micro-, meso- and macrolevels are described. Specific examples show that probability and frequency of sudden coal and gas outbursts increase with the increase in the variations of degree of heterogeneity and variations of some of the parameters that define properties and condition of coal seams.