Региональная правосдвиговая зона в угленосной толще центральной части юго-восточного крыла Кальмиус-Торецкой котловины - Дьяченко, Н.А. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2010)
У роботі розглянуті та проаналізовані результати статистичної обробки структурно-геологічних даних про простягання трас розривних порушень в межах центральної частини Донецько-Макіївського району Донбасу з використанням гірничо-геометричного моделювання і оцінки орієнтувань простягання методом діапазонної фільтрації. Принципова відмінність цих досліджень полягає у виявленні основної регіональної правої зсувної зони північно-східного простягання, у контурі якої отримали розвиток ліві і праві зсуви, а посилення деформаційного режиму привело до утворення локальної структурної уривчастості. The article describes the results of statistical processing and analysis of structure-geological data on the strike of fault traces within the central part of the Donetsk-Makeevka area of the Donets Coal Basin using mining-geometric modeling and estimation of strike orientations by range-filtering method. The fundamental distinction of this research is definition of the main regional right shear zone of the N-E strike in the outline of which left and right shears are developed and strengthening of deformation mode has resulted in the formation of local structure discontinuity.