Физико-математические модели процесса распространения сейсмических волн в трещиноватом углепородном массиве - Анциферов, В.А. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2010)
У статті дається оцінка доцільності застосування моделей Френкеля-Біо і Гассмана, що є матрицями, котрі пружнодеформуються, заповненими в'язкою рідиною або газом, при проведенні аналізу характеристик сейсмічних полів у тріщинуватому вуглепородному масиві. The article gives assessment of the appropriateness of using Fraenkel-Biot and Gassmann models, which are elastically deformable matrices filled up with viscous fluid or gas, when making analysis of seismic field characteristics in fractured coal-rock mass.