Установление причины динамического проявления горного давления в натурных условиях - Ефремов, И.А.; Опрышко, Ю.С.; Назимко, И.В. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2011)
За допомогою комплексного використовування результатів спостереження сейсмоакустичної активності масиву та зрушень порід навколо підготовчої виробки доведено, що синхронна активізація зрушень виникла в результаті дії флуктуації напруженого стану масиву гірських порід навколо велико амплітудного порушення. Investigation with acoustic seismicity and movement of rock mass around excavation have been used to prove that synchronous activization of movement occurs consequently fluctuation stress of rock mass around major amplitude break.