Определение сдвижений и деформаций земной поверхности при сложном контуре очистной выработки - Трифонов, А.В.; Сушко, Е.Т. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2011)
При розрахунку деформацій земної поверхні у разі діагонального положення очисного вибою лави роблять згладжування (заміну) фактичної лінії вибою на умовну, паралельну лінії падіння пласта. При цьому змінюється відстань від фактичних розрахункових точок до умовної лінії вибою, що призводить до погрішності розрахунку деформацій земної поверхні. З метою підвищення точності розрахунок виконують для умовних розрахункових точок, розташованих від умовної лінії вибою на такій же відстані, як і фактичні розрахункові точки від фактичної лінії вибою. In calculation of ground surface deformations in case of diagonal working face location we make smoothing (replacement) of actual face line for conventional one which is parallel to the line of dip. By so doing the calculated line from actual calculated points to conventional face line is also being changed that results in the error of calculation of ground surface deformations. To increase accuracy, we make calculation for conventional calculated points located at the same distance from conventional face line as is the distance of actual calculated points from actual face line.