Особенности волновых полей, образуемых при возбуждении колебаний во вмещающих породах - Азаров, Н.Я.; Глухов, А.А. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2011)
У статті дано аналіз природи хвильових пакетів, утворюваних при збудженні коливань у вміщувальних породах; одержані аналітичні співвідношення для поля хвиль у вугільному пласті. Показано, що при проведенні прогнозних експериментів в умовах Донбасу збудження хвильових полів джерелом, розташованим у вміщувальних породах в безпосередній близькості від пласта, є не тільки можливим, але і доцільним. При цьому як інформативні хвильові пакети замість бічних хвиль виступають заломлені у вугільний пласт прямі хвилі. In our paper we present analysis of the nature of wave trains generated when seismic waves are being excited in enclosing rocks. Analytical ratios of wave field in coal seam are obtained. It is shown that in predicted experiments in conditions of the Donets Coal Basin excitation of wave fields with an energy source located in enclosing rocks in close vicinity to the seam is not only practicable but also efficient. Direct waves refracted in coal seam serve as informative wave trains instead of out-of-plane waves.