Применение частичной выемки угля по площади при малых глубинах подработки - Трифонов, А.В. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2011)
При відпрацьовуванні вугільних пластів під забудованими територіями на малих глибинах розрахункові деформації значно перевищують допустимі величини. Одним з ефективних заходів захисту об'єктів поверхні від впливу підробки є гірничий захід захисту – часткове виймання вугілля по площі камерами із залишенням між камерами ціликів. Діюча методика була розроблена для глибин більше 150 м. Запропоновано методику визначення параметрів часткового виймання для глибин менше 150 м, яку успішно випробувано при відпрацьовуванні пологих пластів на малих глибинах. In extraction of coal seams under the built-up territories at shallow depths estimated deformations greatly exceed permissible values. One of the efficient measures for protection of surface objects against undermining effect is mining protection measure – partial coal extraction along the area by room mining with establishing pillars among the rooms. The active technique was developed for depths more than 150 m. We propose method to determine parameters of partial extraction for depths less than 150 m which is tested successfully in extraction of flat-lying seams at shallow depths.