Бесконтактный метод оценки напряженно-деформированного состояния горных пород при строительстве транспортных тоннелей в Сочи - Романевич, К.В. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2011)
У статті розглядається склад комплексу гірничо-екологічного моніторингу при будівництві транспортних тунелів. Як один з перспективних напрямів виділено можливість безконтактного і неруйнівного методу визначення напружено-деформованого стану на основі реєстрації природного електро-магнітного випромінювання (ПЕМВ). Дано аналіз сучасного стану питання і наведено приклад спільного дослідження геоелектромагнітних і геомеханічних процесів при будівництві й експлуатації транспортних тунелів у Сочі. The article discusses the complex of mining-environmental monitoring during the construction of transport tunnels. As one of the promising directions, highlighted the possibility of design and development of noninvasive and nondestructive method for determining the stress-strain state based on natural registration of electromagnetic radiation (NEMR). Given analysis of the current state of the question, and also shows one of the joint study of the geoelectromagnetic and geomechanical processes during construction and operation of transport tunnels in Sochi.