Исследование зависимости граничных углов от мощности наносов и глубины разработки - Назаренко, В.А.; Балафин, И.Е. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2011)
Виконано дослідження граничних кутів для умов шахт Західного Донбасу. Показано, що нормативні кутові параметри, які використовуються для прогнозу впливу гірничих розробок на земну поверхню, відрізняються від фактичних значень кутів, що визначені за даними натурних маркшейдерських спостережень на спостережних станціях. Встановлено залежності граничних кутів від глибини розробки і показано, що граничні кути мають унітарний характер. Boundary angles for conditions of mines in Western Donets Coal basin are analyzed. It is shown that standard angular parameters, which are employed to predict the impact of mine workings on the ground surface, differ from the actual angular values determined by data of field mine surveying at observation stations. Dependence of boundary angles on mining depth is determined and it is shown that boundary angles have unitary nature.