Геомеханическая оценка эффективности гидродинамического воздействия на пласты, склонные к ГДЯ - Гаврилов, В.И.; Житлёнок, Д.М. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2011)
Наведені результати геомеханічного моніторингу привибійної частини напруженого газонасиченого пласта в процесі його видобутку. Вказано, що застосування гідродинамічної дії на вугільну полосу щитової лави дозволяє суттєво знизити основні признаки газодинамічної активності пласта, що відпрацьовувається The results of the geomechanical monitoring are resulted at backwall part of tense gas-saturated seams in the process of his treatment. It is indicated that application of the hydrodynamic affecting coal bar of shield workface allows to reduce the basic signs of hydrodynamic activity of the seams worked.