Гидродинамика затопления угольных шахт в условиях деформационного режима сдвиговой зоны - Дьяченко, Н.А.; Шевченко, Е.Н.; Кучук, В.Ф. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2012)
У роботі проаналізована динаміка відновлення рівнів підземних вод підробленого й затоплюваного гірського масиву території ліквідованих шахт Пролетарського і Будьонівського районів м. Донецька. За даними натурних п'єзометричних спостережень за період 2004 – 2011 рр. встановлено характер зміни воронки депресії, що раніше утворилася, та швидкостей затоплення виробленого простору й проведено аналіз процесу відновлення гідростатичного рівня підземних вод з використанням сучасних методів математичного оброблення. Також розглянуті питання впливу тектонічних й геоморфологічних особливостей території, що досліджується, на сучасний гідрологічний режим. Dynamics of groundwater level recovery for undermined and water hazard rock mass at the area of abandoned mines in Proletarsky and Budionivsky districts of Donetsk city is reviewed in the article. By data of field piezometric studies for the period of 2004-2011 behaviour of previously formed cone of depression and flooding rate of mine goaf are determined and analysis of the recovery process of groundwater hydrostatic level is made using up-to-date methods of mathematical treatment. The influence of tectonics features on the present-day hydrological regime and hence, contemporary geomorphic process, is examined in this study.