Особенности сдвижений породного массива в зоне ведения ремонта горных выработок - Касьян, Н.Н.; Сахно, И.Г. (Наукові праці УкрНДМІ НАН України, 2012)
У роботі позначена актуальність дослідження геомеханічних процесів які активізуються в результаті ведення ремонтних робіт. Проведені шахтні натурні спостереження за деформуванням порід попереду і позаду вибою перекріплення. Це дозволило визначити особливості зсувів порід в умовах породного масиву з різним ступенем тріщинуватості, та дослідиnи вплив кліважу на характер зсувів. The paper indicated the relevance of research geomechanics processes that are activated a result of repair work. Mine conducted full-scale monitoring of deformation in mind, rocks in front and behind the face of repair. It is possible to determine the characteristics of landslides rocks in rock mass with varying degrees of fracturing and investigate the effect of cleavage on the character of landslides.