Структура пористих вуглецевих матеріалів згідно методу адсорбції/десорбції азоту - Мандзюк, В.І.; Лісовський, Р.П.; Нагірна, Н.І.; Рачій, Б.І. (Физическая инженерия поверхности, 2013)
Досліджено зміни пористої структури вуглецевого матеріалу, отриманого методом гідротермальної карбонізації рослинної сировини (кісточки абрикосу) в інтервалі температур
873 ÷ 1373 К. Встановлено, що вуглецевий матеріал володіє розвиненою пористою структурою,
сформованою мікро- і мезопорами. Зростання температури карбонізації призводить до
зменшення кількості обох типів пор та збільшення відносної частки мезопор щодо загального
об’єму пор. Исследованы изменения пористой структуры углеродного материала, полученного методом
гидротермальной карбонизации растительного сырья (косточки абрикоса) в интервале температур 873 ÷1373 К. Установлено, что углеродный материал обладает развитой пористой
структурой, сформированной микро- и мезопорами. Рост температуры карбонизации приводит
к уменьшению количества обоих типов пор и увеличению относительной доли мезопор относительно общего объема пор. The changes of porous structure of the carbon material, got by the hydrothermal carbonization method
of plant raw material (apricot stones) in the temperature interval of 873 ÷ 1373 К, are explored. It is
set, that carbon material owns the developed porous structure, formed micro- and mesopores. The
growth of carbonization temperature results in reduction of amount of both types of pores and increase
of relative part of mesopores in relation to the general pore volume.