Геофізичні дослідження для підвищення ефективності пошуку корисних копалин в Україні - Старостенко, В.І.; Гінтов, О.Б.; Кутас, Р.І. (Вісник НАН України, 2016)
На прикладі Українського щита і Дніпровсько-Донецької западини розглянуто ефективність використання геофізичних методів при пошуках рудних і вуглеводневих корисних копалин. Показано, що на сучасному етапі розвитку прогнозування районів розгортання пошукових робіт неможливе без вивчення глибинної будови земної кори і мантійних процесів, які є генераторами рудних і нафтогазових флюїдів. Шляхами надходження рудної і вуглеводневої речовини з глибини до поверхні є зони розломів, які ефективно досліджуються комплексом геофізичних методів. Зокрема, за результатами геофізичного і геодинамічного моделювання та завдяки тісному комплексуванню геофізичних і геологорозвідувальних робіт доведено, що ключове положення у структурі Українського щита посідає Кіровоградський рудний район, який містить унікальні метасоматичні родовища урану, а також багатий на родовища благородних, кольорових і рідкісних металів. На примере Украинского щита и Днепровско-Донецкой впадины рассмотрена эффективность использования геофизических методов при поисках рудных и углеводородных полезных ископаемых. Показано, что на современном этапе развития прогнозирование районов разворачивания поисковых работ невозможно без изучения глубинного строения земной коры и мантийных процессов, являющихся генератором рудных и нефтегазовых флюидов. Путями поступления рудного и углеводородного вещества с глубины к поверхности являются зоны разломов, эффективно изучаемые комплексом геофизических методов. В частности, благодаря результатам геофизического и геодинамического моделирования и тесного комплексирования геофизических и геологоразведочных работ доказано, что ключевое положение в структуре Украинского щита занимает Кировоградский рудный район, содержащий уникальные метасоматические месторождения урана, а также богатый на месторождения благородных, цветных и редких металлов. On the example of the Ukrainian shield and the Dnieper-Donets depression efficient use of geophysical methods is considered in ore minerals and hydrocarbons prospecting. It is shown that the prospecting work is impossible in the current development of areas forecasting without studying the deep structure of the crust and mantle processes that are the generators of ore and oil-gas fluids. Zones of faults are routes of ore and hydrocarbon substances from the depths to the surface. They are effectively investigated by the complex of geophysical methods. In particular, thanks to the results of geophysical and geodynamic modeling and close integration of geophysical and geological exploration it has been proved that Kirovograd ore district takes a key position in the structure of the Ukrainian shield, which includes unique metasomatic deposits of uranium, and is rich in deposits of precious, non-ferrous and rare metals.