Астероїди як фактор загрози цивілізації - Жиляєв, Б.Ю. (Вісник НАН України, 2016)
У статті стисло розглянуто деякі питання, що стосуються астероїдної небезпеки та можливих наслідків зіткнень астероїдів і комет із Землею, проаналізовано основні засади розрахунку ймовірності небезпечних зітк нень Землі з астероїдами. Показано, що астероїдна небезпека обмежує термін існування цивілізації в межах 50—100 тис. років. В статье кратко рассмотрены некоторые вопросы, касающиеся астероидной опасности и возможных последствий столкновений астероидов и комет с Землей, проанализированы основные принципы расчета вероятности опасных столкновений Земли с астероидами. Показано, что астероидная опасность ограничивает срок существования цивилизации в пределах 50—100 тыс. лет. The article briefly discusses some issues relating to the asteroid hazard and possible consequences of asteroid and comet collisions with Earth, analyzes the basic principles for calculating the probability of asteroid collisions with Earth. It is shown that the asteroid hazard limits the period of existence of civilizations in the range 50—100 kyr.