Про можливість ідентифікації обчислювально незвідних систем - Большаков, В.І.; Дубров, Ю.І. (Вісник НАН України, 2016)
У роботі показано, що ідентифікація обчислювально незвідних систем
може здійснюватися лише шляхом звернення до літератури і мистецтва,
оскільки тільки розум та інтуїція людини здатні відобразити всі можливі
нюанси процесів, що відбуваються в цих системах. В работе показано, что идентификация вычислительно неприводимых систем может производиться только путем
обращения к литературе и искусству, поскольку лишь разум и интуиция человека способны отобразить все возможные нюансы, происходящие в системе. It is shown that the identification of computationally irreducible systems can only be done by reference to literature and the arts, because only mind and intuition of man can reflect all possible nuances that occur within the system.