Пошук ефективних способів співробітництва науки і виробництва - Білан, І.І.; Гороховатська, М.Я.; Левіна, Д.А.; Чернишев, Л.І. (Вісник НАН України, 2016)
Використовуючи позитивний досвід створення у Європі технологічних платформ, Україна за активної підтримки європейських партнерів
у рамках проекту Сьомої рамкової програми ЄС здійснила перший етап
створення Української технологічної платформи з передових матеріалів — UNTPAM. Планується, що діяльність UNTPAM охоплюватиме всі
елементи життєвого циклу наукової розробки, від ідеї до практичної реалізації, а саме: постановку наукових проблем; розроблення нових технологій і матеріалів; вирішення проблеми трансферу результатів досліджень;
посередницьку та маркетингову діяльність; правові питання. У статті розглянуто низку першорядних завдань, виконання яких має забезпечити передумови для успішної діяльності технологічних платформ. Используя положительный опыт создания в Европе технологических платформ, Украина при активной поддержке европейских партнеров в рамках проекта Седьмой рамочной программы ЕС осуществила первый этап создания Украинской технологической платформы передовых материалов — UNTPAM. Предполагается, что деятельность UNTPAM будет охватывать все элементы жизненного цикла научной разработки, от идеи до практической реализации, а именно: постановку научных проблем; разработку новых технологий и материалов; решение проблемы трансфера результатов исследований; посредническую и маркетинговую деятельность; правовые вопросы. В статье рассмотрен ряд первостепенных задач, выполнение которых должно обеспечить предпосылки для успешной деятельности технологических платформ. Using the positive experience of the creation of technological platforms in Europe, Ukraine, with the active support of
the European partners on the Seventh Framework Programme project, has carried out the first phase of Ukrainian
technological platform for development advanced materials — UNTPAM. It is expected that the UNTPAM activities will
cover all elements of the scientific development lifecycle, from idea to implementation, namely the formulation of
scientific problems; development of new technologies and materials; solution to the problem of transfer of research
results; brokering and marketing activities; legal issues. The article describes a number of priority tasks that should
provide the prerequisites for the success of the technological platforms.