Оцінка токсичності та генотоксичності квантових точок CdS, синтезованих за допомогою біологічних матриць - Проценко, О.В.; Дудка, О.А.; Козерецька, І.А.; Іномістова, М.В.; Борова, М.М.; Пірко, Я.В.; Толстанова, Г.М.; Остапченко, Л.І.; Ємець, А.І. (Доповіді НАН України, 2016)
Оцiнено здатнiсть квантових точок CdS, отриманих методом бiологiчного синтезу, викликати токсичний та генотоксичний ефекти на твариннiй тест-системi Drosophila melanogaster. Встановлено, що квантовi точки CdS, отриманi за допомогою грибної (Pleurotus ostreatus) та бактерiальної (Escherichia coli) матриць, виявляють помiрний токсичний ефект, однак вiн достовiрно нижчий, нiж при обробцi iонним Cd (сiль CdS). Наночастинки CdS не мають генотоксичного впливу на D. melanogaster у дослiджених концентрацiях. Оценена способность квантовых точек CdS, полученных методом биологического синтеза, вызывать токсический и генотоксический эффекты у модельного организма Drosophila melanogaster. Установлено, что квантовые точки CdS, полученные с помощью грибной (Pleurotus ostreatus) и бактериальной (Escherichia coli) матриц, проявляют умеренный токсический эффект, однако он достоверно ниже, чем при обработке ионным Cd (соль CdS). Наночастицы CdS не оказывают генотоксического влияния на D. melanogaster в исследованных концентрациях. The ability of CdS quantum dots obtained by biological synthesis to cause the toxic and genotoxic effects on a model organism Drosophila melanogaster is evaluated. It has been demonstrated that CdS quantum dots synthesized by fungal Pleurotus ostreatus and bacterial Escherichia coli matrices exhibit the moderate toxic effect, but it is significantly lower than such effect of ionic Cd (CdS salt). CdS nanoparticles in tested concentrations do not possess the genotoxic or mutagenic effects on D. melanogaster.