Захисний ефект монохроматичного червоного свiтла LED вiд оксидативної дiї надвисокочастотного електромагнiтного випромiнювання - Цибулiн, О.С.; Якименко, I.Л.; Сидорик, Є.П. (Доповіді НАН України, 2016)
Наявнiсть виражених оксидативних ефектiв низькоiнтенсивного електромагнiтного випромiнювання надвисокочастотного (НВЧ) дiапазону зумовлює необхiднiсть пошуку нових шляхiв захисту живих органiзмiв вiд шкiдливої дiї цього виду випромiнювання. У роботi показано достовiрний протекторний антиоксидантний ефект монохроматичного червоного свiтла свiтлодiодiв (LED, λ = 630 ÷ 650 нм) щодо ембрiонiв перепела японського, попередньо опромiнених низькоiнтенсивним НВЧ випромiнюванням стандарту GSM 900 МГц. Наличие выраженных оксидативных эффектов низкоинтенсивного электромагнитного излучения сверхвысокочастотного (СВЧ) диапазона обусловливает необходимость поиска новых путей защиты живых организмов от вредного воздействия этого вида излучения. В работе продемонстрирован достоверный защитный антиоксидантный эффект монохроматического красного света светодиодов (LED, λ = 630 ÷ 650 нм) на эмбрионах перепела японского, предварительно облученных низкоинтенсивным СВЧ излучением стандарта GSM 900 МГц. Oxidative mechanisms of hazard effects of radiofrequency radiation (RFR) were elucidated recently, and this opens new approaches for the protection of living organisms against harmful effects of RFR. We demonstrate the significant protective effect and the antioxidant potential of monochromatic red light of light-emitting diodes (LED, λ = 630 ÷ 650 nm) in microwave GSM 900 MHz exposed embryos of Japanese quails.