У пошуках гравітаційних хвиль: шлях до відкриття, тріумф, перспективи (інтерв’ю з В.І. Ждановим і Ю.В. Штановим) (Вісник НАН України, 2016)
11 лютого 2016 р. сталася подія, на яку чекало не одне покоління фізиків.
Учасники міжнародної наукової колаборації LIGO виступили із заявою про
те, що їм вдалося зафіксувати гравітаційні хвилі — коливання кривини
простору-часу, породжене злиттям двох чорних дір на відстані приблизно
1,3 млрд світлових років. Про історію пошуків гравітаційних хвиль, про дивовижні технологічні рішення і значущість цього відкриття для подальшого розвитку астрономії ми говорили з доктором фізико-математичних
наук, професором Валерієм Івановичем Ждановим і доктором фізико-математичних наук Юрієм Володимировичем Штановим.