Системна концепція еволюції біосфери і сучасна екологічна криза - Протасов, О.О. (Вісник НАН України, 2016)
Біосфера — складна ієрархічна біокосна система, найменшою структурною одиницею якої є екосистема, біогеоценоз. Підхід до розгляду структури біосфери побудований на виділених В.І. Вернадським плівках життя в біосфері. Відповідно до структури, розвиток біосфери, її еволюція є системою послідовної зміни всіх її елементів — від екосистем до біогеомів. Динамічну еволюційну систему біосфери утворюють тренди еволюції, які визначають характер і спрямованість розвитку в тому чи іншому аспекті еволюції. Одним із найбільш «молодих» трендів є антропокультурний тренд, який проявляється в біосфері формуванням антропогенних екосистем. В основі ноосферогенезу лежить заміна природних екосистем антропогенними системами різних типів — техно-, агро- та урбоекосистемами. Сучасну екологічну кризу можна розглядати як закономірний етап еволюції біосфери, що передує переходу до нового її стану — ноосфери. Биосфера представляет собой сложную иерархическую биокосную систему, наименьшей структурной единицей которой является экосистема, биогеоценоз. Подход к рассмотрению структуры биосферы строится на выделенных В.И. Вернадским пленках жизни в биосфере. В соответствии со структурой, развитие биосферы, ее эволюция представляет собой систему последовательной смены в структуре всех элементов — от экосистем до биогеомов. Динамическую эволюционную систему биосферы образуют тренды эволюции, которые определяют характер и направленность развития в том или ином аспекте эволюции. Одним из наиболее «молодых» трендов является антропокультурный тренд, проявлением которого в биосфере является формирование антропогенных экосистем. В основе ноосферогенеза лежит замена природных экосистем антропогенными системами различных типов — техно-, агро- и урбоэкосистемами. Современный экологический кризис может рассматриваться как закономерный этап эволюции биосферы, предшествующий переходу к новому ее состоянию — ноосфере. The biosphere is a complex of bioinert systems, the smallest structural unit of which is an ecosystem or biogeocoenosis. The biosphere has a hierarchical structure. The approach to examining the structure of the biosphere is based on the detection by V.I. Vernadsky of films in the structure of the biosphere. This change appears in the history of the biosphere as a series of separate observed or reconstructed on the basis of paleontological, paleoclimatic, geological data states. The dynamic evolution of the biosphere system is formed by the trends of evolution as information channels, which determine the nature and direction of development in one or another aspect of evolution — genetic, ecomorphic, ecosystem and others. One of the “youngest” trends is anthropocultural trend, a manifestation of which is the formation of the biosphere anthropogenic ecosystems. They include not only living and bioinert natural elements but also man-made elements. At the core of noospherogenesis lies change of natural ecosystems by different types of man-made ecosystems. Modern ecological crisis can be viewed as a logical step in the evolution of the biosphere, preceding the transition to its new state — the noosphere.